DECLARACIÓ

L'A.C.R. UTOPIA XXI va nàixer l'any 2004. És voluntat d'esta entitat cooperar amb altres grups republicans, sobiranistes valencians i d'esquerra, en la tasca de reflexió i formació, però també en l'acció política directa, en el camí cap a la recuperació de la Sobirania del Poble Valencià i la instauració de la República Valenciana. La promoció de la Llengua i la Cultura Valenciana són objecte principal també de l'acció de l'associació.

1.6.12

Sobre Compromís, més compromís!

Article d'Opinió de Joan S. Sorribes,
Secretari Nacional d'Estat Valencià
i President de l'ACR Utopia XXIÉs un bon moment -sempre ho és, en realitat- per reflexionar sobre els reptes que tenim per davant la gent que ens hem confabulat en això que diguem Compromís. És, especialment ara, un bon moment perquè confluixen uns factors com són el moment històric que vivim-patim, les esperançadores expectatives de Compromís, les urgències socials, cultural, cíviques, econòmiques, polítiques de les que no podem desentre’ns, el moviment sòcio-polític rupturista emergent del qual inexorablement som part integrant, i tants altres especialíssims trets, molts dels quals segurament se’ns escapen en la seua profunda significació pel fet d’estar vivint-los amb tanta inmediatesa, dramatisme i vertígen.

La primera qüestió per identificar els reptes que tenim per davant els compromesos i no errar les assigantures pendents és tindre clars els objectius que volem assolir. Recordant el vell vers de Kavafis -vell i ja sé que sovintejat-, si bé és cert que allò important és el “viatge”, no menys cert és que cal tindre una Ítaca en l’imaginari per afrontar la travesia. Doncs bé, l’Ítaca dels compromesos no pot ser altra -sense trair-nos i trair totes les expectatives de què som dipositaris- que la construcció d’una societat valenciana sobirana sobre un paradigma radicalment distint de l’asfixiant i angoixant construcció social que vivim hui, un paradigma basat en valors republicans, radicalment democràtics i radicalment socialistes.

I aqueixa Ítaca dels compromesos de hui no és cap somni d’innocents, enmirallats i desnordats, sinò la pura i simple constatació col·lectiva que cap altre destí no pot satísfer les necessitats del nostre Poble, que altre escenari constructiu no contribuirà de millor manera a un futur millor i més lliure i més just per a les generacions de hui i de demà, del nostre país i d’arreu el món.

Doncs, si tal és el nostre objectiu compromés, mire’m els reptes per fer anar amb força i valentia la nau que ens ha de dur, l’instrument que col·lectivament ens hem dotat per fer el viatge.

Fossos, ser-ne part

No anirem ni lluny ni prop ni enlloc si no ens entossudim a ser-ne part, una part organitzada, vital, dinàmica, però una part, del nostre poble, i per concretar-ho encara més, si no ens entossudim a ser una part del moviment social i popular.

La primera condició per donar passes cap a la nostra Ítaca és fondre’ns amb el nostre poble, ser primer que res poble, no militants d’una organització política que fan activisme social i cívic, sinò activistes socials i cívics decidits a fer política en el terreny institucional, no “pensadors” de saló o barra de bar que despotriquen i fan doctrina, sinò valencians i valencianes d’esquerres decidits a superar cudols, vells esquemes periclitats, manies, sectarismes, misèries de tota mena, i retornar a la Política el seu sentit originari i noble.

Hem d’anar molt més lluny del “De Baix a Dalt” i del “Som com tu” per arribar al “Fossos”, fossos amb el Poble, amb el moviment social i popular, perquè som part d’ell. Parar l’oïda, estar atents, ser sensibles no és prou hui, sent necessari, però: hem d’assumir la realitat social, la demanda social, perquè ens colpeja cada dia i cada nit, l’hem de racionalitzar perquè primerament la sentim com un nus en l’estòmac o un colp al fetge o una carícia quan toca.

I fondre’s, ser-ne part, organitzada, vital, dinàmica, implica ser presents com uns més en la xarxa d’associacions de tota mena, en els grups formals i informals de l’activisme social i cívic, en els fòrums i xarxes socials, en les places i carrers, en els llocs de treball i d’estudi, pertot arreu…, també en les institucions i els cenàcles polítics, però també… I implica no perdre de vista mai, que l’acció política institucional, és només una part de l’acció política, la punta d’un iceberg que té la seua base en el moviment social.

La taca d'oli

La segona condició per avançar en la travesia és aplicar l’estrategia de la taca d’oli, és a dir extendre’ns, extendre el compromís que tenim arreu la societat, a cada racó, a cada àmbit.

Això implica moltes coses concretes. Una d’elles concebre la pròpia organització no com un mer partit a l’ús, sinò com un vertader moviment-organització sòcio-polític. Una altra, concebre la militància com un compromís personal amb un canvi social rupturístca, amb implicacions col·lectives, però també amb implicacions íntimes, per tant amb un nivell d’exigència ètica molt important. Un altra, ampliar la capacitat del treball en xarxa, no sols en la xarxa del cibermón (que també), sinò de multiplicar les sinèrgies, les complicitats, les col·laboracions. I encara un altra, que no tanca ni de lluny la llista, concebre la nostra organització en obertura plena, acceptant dialècticament els riscos que això comporta perquè confiem plenament en el nostre Poble, en la gent que s’acosta i diu: jo em compromet també.

L'escapada del ciclista

Ho he dit en algun comentari en les xarxes socials: un bon ciclista que se sap limitat en la seua capacitat d’sprint, adoptarà l’estratègia més intel·ligent fent una bona escapada que li permeta arribar a la meta amb distància sobre els competidors i fugirà per tant de l’estratègia suïcida d’anar a la roda dels qui després, quan arribe l’hora de la veritat, el deixaran en darrere.

El nostre objectiu electoral no és arribar al final de cursa, ni segons, ni tercers…, és arribar els primers, és guanyar la cursa. Per tant, res d’anar a roda de ningú, res de fer treball d’equip amb els equips adversaris. Respirem fort, aspirem a tot, pensem en les pròpies forces, juguem per a casa, i fem l’escapada que toca. En el terreny electoral, afirme-m’ho des de la més intima convicció i compromís, nosaltres hem de jugar a guanyar, i això implica el “sorpasso” sobre altres forces polítiques i, encara més concretament, sobre aquelles amb les que competim pel mateix electorat.

El peix xicotet quan neda al costat dels grans, habitualment esdevé el seu menjar. Però és que a més, diguem-ho clar, nosaltres, sinò traïm el nostre destí, la nostra Ítaca, no tenim res a dir ni fer al costat dels partits que tenen per destí assumit gestionar l’status quo, els responsables polítics del drama social que ens mena a nosaltres, al nostre Poble, a alçar les veles i buscar altres horitzons. A eixos, als partits del sistema, a la cara i la creu de la moneda devaluada i la política miserable, ja els podem dir –i ho devem proclamar nítidament: bon vent i barca nova.

La pluralitat valencianista d'esquerres

Una quarta condició és ser suma. Suma d’iguals, de pròxims, d’agermanats, per tant d’una diversitat que assumim com a valor positiu, d’una pluralitat que anem a defensar dins de la mateixa forma que la promovem en el conjunt de la societat valenciana.

La paraula “generositat” es queda curta com a recepta per a aconsegui-ho. En realitat hauríem de concebre una altra paraula que sumés al significat de generositat el significat d’intel·ligència política. Si en trobeu l’adeqüada, poseu-la. En tot cas, si la quarta condició té per arrel la necessitat de conformar una majoria social tan àmplia com siga possible capaç de construir eixa ruptura política que reivindiquem, és una obvietat que la diversitat, la multiplicitat de veus, la pluralitat, la suma d’iguals, la cooperació, la plena participació, han de ser formes i valors integrants de la nostra organització, i situades al centre de l’acció política i social que realitzem. La forma és també el fons, però és que, a més a més, eixes característiques conformen ja l’Ítaca a la que convoquem l’adhesió. Ningú ens acompanyarà en la travesia si oblidem això.

Claret i valencià, Compromís

Escolteu no esteu farts d’allò políticament correcte? Si no ho esteu, no m’heu entés encara en allò que explicava de fondre’ns, de ser-ne part, perquè el nostre Poble, la nostra gent -la que ja s’ha adherit, però sobretot la que necessitem s’adherisca a la nostra proposta-, està no ja farta sinò molt més de tanta grisor, mitges tintes, politiqueries i misèries, de tanta estafa i mentida.

No estic fent cap apologia ni del mal gust ni de l’exabrupte, sinò senzillament de dir les coses pel seu nom, de dir clarament què volem i què no volem, d’expressar amb rotunditat les pròpies conviccions i defensar amb nitidesa on volem anar i com.

Parlar claret i valencià implica que quan alguna cosa no val, no es reforma, senzillament s’elimina, quan un camí conduix enlloc o al lloc del que fugim, senzillament no es transita de nou, quan una cosa ja s’ha acabat no cal donar-li voltes al nano, cal fer el soterrament, quan un sistema és corrupte, antidemocràtic, tràgic per la gent, colonial i antivalencià, no li estalviem els qüalificatius. Escolteu, ja n’hi ha prou de tebieses i formes acurades per no ofendre els ofensors, desterrem-les de la nostra expressió, fem-nos entendre, que ningú tinga cap dubte sobre el que diguem i perquè. Parlava l’Estellés en un vers de l’odi fundador…, fou Lenín qui digué: La veritat és revolucionària. Doncs mireu, la nostra Ítaca és una revolució. I les truites es fan trencant els ous. La veritat és un compromís ineludible.