DECLARACIÓ

L'A.C.R. UTOPIA XXI va nàixer l'any 2004. És voluntat d'esta entitat cooperar amb altres grups republicans, sobiranistes valencians i d'esquerra, en la tasca de reflexió i formació, però també en l'acció política directa, en el camí cap a la recuperació de la Sobirania del Poble Valencià i la instauració de la República Valenciana. La promoció de la Llengua i la Cultura Valenciana són objecte principal també de l'acció de l'associació.

17.9.06

El sentit del meu vot (per un pacte EUPV-BLOC ja!).

Article d’opinió de Joan S. Sorribes.
A poc menys d’un any de les pròximes eleccions al Parlament Valencià i de les municipals, i tal com s’estan produint paraules i fets a propòsit del pacte preelectoral entre EUPV i el BLOC (fonamentalment, encara que no exclusivament), em sent obligat a repetir una dita fins a la sacietat per molts i que respon, senzillament, al sentit comú, a les necessitats més bàsiques i democràtiques de centenars de milers de valencians i valencianes, i a l’esperança d’un gir cap a polítiques progressistes i d’esquerra: eixe pacte és imprescindible, eixe pacte és urgent, eixe pacte és vital.
És imprescindible, urgent i vital per a tirar al PP de la Generalitat Valenciana, i més encara perquè els seus inevitables successors, el PSOE, compten amb un argument de pes per a no repetir la història que ens va portar fins ací, perquè el PSOE, necessitat de suport per a poder governar el País Valencià, haja d’atendre les veus que des del valencianisme, l’esquerra i l’ecologisme polític puguen proporcionar-li els vots necessaris…, i justament açò és el que ens estem jugant tots els valencians i valencianes en estes negociacions entre EUPV i BLOC, no sols qui governa la Generalitat sinó com ho farà durant, presumiblement, més d’una legislatura.
Si una formació política no servix per a atendre necessitats tan òbvies dels ciutadans, llavors és que, senzillament, no servix per a res i ha de deixar pas a nous aires. Si una organització política no servix per a fer política, perquè els seus representats puguen portar les seues propostes i actituds a les institucions democràtiques, per a governar o exercir l’oposició amb dignitat i de forma efectiva, en eixe cas no mereix tal nom i cal qualificar la dita formació com un enquistament per a la societat i denunciar que els interessos que defensa segurament tenen més a veure amb el pessebre que amb els compromisos socials. No caben mitges tintes, els votants, els ciutadans mereixem el respecte de les organitzacions i amb el vot hem d’atorgar la confiança i, arribat el cas, també castigar a qui ens maltracta. La política o és un vertader contracte social o és l’instrument d’una tirania disfressada de democràcia.
Ho diré d’una altra manera, perquè quede meridianament clar: en este assumpte, i fins ara almenys, hi ha qui està demostrant claredat i alçada de mires, el BLOC, i hi ha qui s’està deixant portar per una visió mesquina, absurda, caínita i clànica de la política, EUPV; uns que tenen clars els objectius d’eixe desitjat i necessari pacte, el BLOC, i altres que juguen a la mordassa, a l’abraç de l’ós i a la depredació, els sectors d’EUPV que porten el pes negociador fins hui.
Estic segur que el que dic és compartit per desenes de milers de valencians, sóc un d’eixos més de cent mil votants del BLOC que per imperatiu legal no estic representat per la formació que sempre he votat, o dit d’una altra manera sóc un més d’eixes desenes de milers de vots que votaran amb satisfacció una àmplia coalició fonamentada per EUPV i el BLOC, que s’òbriga generosament a altres formacions menors però també importants per a tots, per a tirar el PP y obrir la porta a un govern valencià de progrés… Una coalició de sentit comú basada en un acord de sentit comú, just, clar i perfectament mesurable: la força electoral d’EUPV i del BLOC, és a dir aproximadament 60-40. Un pacte preelectoral basat en altres proporcions, simplement, ni és desitjable, ni generaria confiança i adhesió, ni serviria per a res.
Ja ho dic hui, i ho dic des de la llibertat que m’atorga ser un simple votant i no un militant d’una de les formacions que, per tant s’ha de mirar les paraules que es gasta: si hi ha coalició, el meu vot serà per a eixa oportunitat per a l’esquerra i el valencianisme, però si no hi ha coalició el meu vot continuarà sent per al BLOC l’any que ve, i espere que als més de cent mil d’ahir s’unisquen altres més de cent mil que EUPV haurà deixat òrfens de sentit comú.